İçeriğe geç

Gayret Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir

Gayret kelimesinin türkçe sözlük anlamı nedir?

Motive olmak, çalışmaktan zevk almak, motive ve aktif olmak, coşkulu olmak. sıf. 1. Hevesli, çalışkan, kararlı, hedef odaklı.

Gayrı ne demek TDK Sözlük?

Anlamı: “Gayri resmi”, “diğer” veya “farklı” anlamına gelir.

Gayretler ne demek?

Hevesli, çalışkan, kararlı, azimli. 2. Yumuşak. ѻ Çalışkanları geride bırakır: İnsan çabasıyla her şeyin üstesinden gelebilir.

Gayret hangi dil?

Çaba – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ġyr kökünden gelen ve “kıskançlık, haset, hırs ve vatanseverlik” anlamına gelen ġayra(t) غيرة kelimesinden bir alıntıdır.

Gayret kelimesinin eş anlamı ne demek?

“Çaba” kelimesi “çaba” kelimesinin eş anlamlısıdır ve bu nedenle eşanlamlı olarak kullanılır.

Gelişim kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Gelişim, büyüme, olgunlaşma ve öğrenmenin etkileşimi yoluyla organizmanın ilerici değişimidir. Gelişim bir ürün olarak kabul edilirse, evrimi bu ürünün bir süreç yönü olarak kabul edilebilir.

🤞 ne anlama gelir?

👉 👈 Emoji Anlamı: İşaret parmağının elin tersiyle sola/sağa işaret etmesi – Bir şeye dikkat çekmek, hatırlatmak, uyarmak, yön belirtmek için kullanılır. ✌️ Emoji Anlamı: Zafer İşareti – Bu işaret, 60’larda hippiler tarafından popüler hale getirilen bir barış sembolüdür ve zafer anlamına gelir.

Sözlük nedir ne anlama gelir?

Sözlük (eski: lügat), bir dilin veya birkaç dilin söz varlığını, telaffuz ve yazımı ile birlikte, sözcükleri ve bunların başka unsurlarla oluşturdukları anlamları ve sözcüğün köküne göre farklı kullanımlarını gösteren yazılı eserdir. Eski dilde sözlüğe kamus denir.

TDK ne demektir?

TDK – Türk Dil Kurumu.

Gayret neye denir?

Hoyrat, halk edebiyatında bir Mani türüdür. Geleneksel halk edebiyatımızda “Kesik Mani, Punning Mania” adı altında yer alır. Azerbaycan Türkleri bu Mani türüne “Bayatî”, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Irak Türkleri ise “Hoyrat” derler.

En iyi gayret ne demek?

Üstün gayret; Halka arz edilmek istenen sermaye piyasası araçlarının izahnamede belirtilen satış süresi içinde satılıp, satılamayan kısmının satıcıya iade edilmesi veya daha önce bunları satın alma taahhüdünde bulunmuş üçüncü kişilere satılmasıdır.

Çaba ve gayret ne demek?

Yaşamda doğru ve etik yollarla bir şeyler başarmak için yaptığımız şeylere “çaba” veya “gayret” adını veriyoruz.

Ha gayret nedir?

ÇABA’NIN AMACI AÇIKLAMASI: Güçlendirmek, teşvik etmek ve yardımcı olmak için kullanılan bir kelimedir.

Gayret nasıl yazılır TDK?

Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre, Türkçede farklı anlamlara gelen “duygu” sözcüğü tek başına veya farklı kalıplarla kullanılabiliyor.

Sevmek kelimesi hangi dil?

Orta Türkçe “sevgi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe sev- fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +PGU ile türemiştir.

Gelenekselin Türkçe sözlük anlamı nedir?

“Geleneksel” kelimesi, geleneğe atıfta bulunduğu anlamına gelir. Geleneksel anlamda kullanılabilir. TDK’ya göre, aynı anlamda verilmiştir.

Üzgün kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Yaşadıkları bir olaydan dolayı üzülen ve eski sevinçlerini kaybeden kişilere üzgün denir. “Üzülmek” fiilinden türetilen bu kelime, “üzgün” olarak da kullanılır. Klasik Türk edebiyatında üzgün kelimesi yerine “endişeli insanlar” ve “üftade” kelimeleri kullanılmıştır.

Yaver Türkçe sözlük anlamı nedir?

Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: yardımcı.

Gayret etmek dinde ne anlama gelir?

Allah’ın gayesinin (gayretullah) başkalarının O’nun ibadetine (kulluğuna) ve sevgisine ortak olmaması olduğu açıktır. Allah’ın ibadetine ve sevgisine ortak olmak, O’na ortak koşmak demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir