Neşet Ertaş Alevi mi?
Neşet Ertaş, babası Muharrem Ertaş gibi bir Aleviydi. Aleviliğin bir parçası olan “Abdallar” adlı bir topluluğa mensuptu.
Zurnacı Kara Ahmet nereli?
Kara Ahmed (1870, Razgrad – 1902, Eyüpsultan), Türk güreşçi. Kara Ahmed’in mezarı Eyüpsultan’dadır. Günümüzde Bulgaristan sınırları içerisinde bulunan Razgrad’ın Deliorman ilçesine bağlı Omurbey köyünde doğmuştur.
Muharrem Ertaş’ın babası nereli?
Annesi Ayşe Hanım, babası ise zurnacı Kara Ahmet’tir. Ailesi, Abdallar diyarı Aksaray Ala Kilisesi’nden gelmiş ve Kırşehir ili Yağmurlubüyükoba köyüne yerleşmiştir. Rivayete göre Ertaş’ın ataları, yüzyıllar önce Horasan’dan gelip bu köye yerleşmiş olan “Deveci aşireti”nin kalıntılarıdır.
Neşet Ertaş Yozgatlı mı?
Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Kırtıllar Köyü’nde doğdu.
Kırşehir’de Alevi köyü var mı?
Çepni köyü, Kırşehir ilinin Çiçeğdağı ilçesine bağlı bir Alevi Türkmen köyüdür. Bugün Kırşehir’de Oğuz boylarının Çepni, Bayındır, Buğduz (Büğdüz), Kargın, Yazır, Kınık, Avşar adlarının yanı sıra Oba, Oymak ve diğer Türkçe adlar da kasaba ve köy adı olarak korunmaktadır.
Abdallar Alevi mi?
Abdallar (Türkiye), Türkiye’de yaşayan Alevi-Türkmen grubu. Abdallar (Uygurlar), Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Aynit konuşan Türk halkı. Abdallar (Hindistan), Kuzey Hindistan’da yaşayan bir halk.
Muharrem Ertaş’ın en büyük amcası kimdir?
Deveci aşiretine mensup atalarının Horasan’dan göç edip Kırşehir kırsalına yerleştiği söylenir. Yedi-sekiz yaşlarında amcası Bulduk’tan bağlama öğrenmiştir. Ancak onun asıl ustası yörenin saz virtüözlerinden olan diğer amcası Yusuf’tur. Deveci aşiretine mensup atalarının Horasan’dan göç edip Kırşehir kırsalına yerleştiği söylenir. Yedi-sekiz yaşlarında amcası Bulduk’tan bağlama öğrenmiştir. Ancak onun asıl ustası yörenin saz virtüözlerinden olan diğer amcası Yusuf’tur.
Neşet Ertaş nerede doğdu?
Babası Muharrem ERTAŞ’ın izinden giderek saz sesiyle ünlenen Neşet ERTAŞ, 1938 yılında Kırşehir’in Kırtıllar köyünde doğdu. İlkokul yıllarında önce keman, ardından bağlama öğrendi.
Neşet Ertaş’ın yeğeni kimdir?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kırşehir Ustalar Müzik ve Tiyatro Topluluğu’nda saz ve ses sanatçısı olan Neşet Ertaş’ın yeğeni Burhan Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk ozanının kuruluşuna öncülük ettiği toplulukta 21 yıldır çalıştığını söyledi.
Başımda Altın Tacım hangi yöreye ait?
Nazlı Öksüz | Bölge: Kırşehir Kaynak: Muharrem Ertaş Başımda altın tacım, hem susadım hem açım, bana yarımı ver, gerisi annem ve ablam… 27 Mart 2024
Neşet Ertaş aslen nereli?
1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Kelismailuşağı köyünün Kırtıllar mezrasında doğdu. Babası Türkmen/Abdal müziğinin ve özellikle Bozlak geleneğinin en güçlü temsilcisi Muharrem Ertaş, annesi ise Kırıkkale’nin Keskin ilçesinin Hacıaliobası köyünden Döne Ertaş’tır.
Murat Ertaş nereli?
1965 yılında Nevşehir’de doğdu.
Neşet Ertaş Niğdeli mi?
Abdal kültürünün en önemli temsilcilerinden Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinin Abdallar (Kırtıllar) köyünde doğdu.
Neşet Ertaş abdal mı?
Müzik dünyasında “Bozkırın Türküsü”, “Anadolu Efsanesi” ve “Abdal Müzisyeni” lakaplarıyla tanınan, Abdal geleneğinin son temsilcilerinden halk ozanı Neşet Ertaş, yaşamı boyunca yarattığı unutulmaz eserlerle Türk müziğine miras bırakmıştır.
Neşet Ertaş nereye gömüldü?
26 Eylül 2012, Bağbaşı MezarlığıNeşet Ertaş / Defin tarihi ve yeri
Neşet Ertaş hangi görüşte?
Türk halk şairi Neşet Ertaş (1938; Çiçekdağı, Kırşehir – 25 Eylül 2012; İzmir), Türkmen/Abdal kültür ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. Aynı zamanda “bozkırın kaynağı” olarak da anılır.
Neşet Ertaşın soyu nereden gelir?
1938 yılında Kırşehir’de doğdu; babası, Avşar ve Türkmen bozlaklarının “Abdal lehçesi” yorumunda usta olan Muharrem Ertaş’tır.
Neşet Ertaş dindar mı?
Neşet Bey’in Allah’ın iki önemli kavramı olan Helal ve Haram’ı kendini alkışlamak ve popülerliğini artırmak için kullanamayacağını anlattım. Ben bir din uzmanı olarak bu sözlere başkalarının yaptığı gibi gülemedim, susamadım, sessiz kalmadım.
Teberler Alevi mi?
Abdal dilinin Anadolu’daki Alevi bölgelerinde ağırlıklı olarak bulunması, bunların çoğunun Alevi olduğunu göstermektedir. Ancak Kırşehir ve çevresinde yaşayan Abdallar, yüzyıllar boyunca yaşadıkları topluma uyum sağlayarak Sünnileşmişlerdir.