İçeriğe geç

Zühhad Ne Demek

Zahit ne demek dîn?

Zahid kelimesi Arapça zühd kökünden türemiştir. Tasavvufî bir terim olarak zühd; dünyaya, maddeye ve menfaatlere değer vermemek, rağbet görmemek, kanaatkâr olmak, Allah korkusuyla günahlardan kaçınmak ve ibadete kendini adamak anlamlarında kullanılır.

Zülf ne demek Farsça?

Dilimize Farsçadan gelen zülüf kelimesi Osmanlı döneminden beri kullanılmaktadır. Orijinal dilinde “zülf” olarak yazılan bu kelimenin sözlük anlamı püsküldür. Ancak 14. yüzyıldan itibaren kelime bukle ve perçem anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

Zebanzed ne demek Osmanlıca?

Şemseddin Sami; çağdaş, titiz ve bilinçli bir dilci olarak, sözlüğüne konuşulan dilin yaşayan biçimlerini de dahil etmiştir. Zeban-zed kelimesi de aynı sözlükte makalenin başında yer almış ve anlamı burada “dilin alışkın olduğu, dilin alışkın olduğu konuşmada kullanılan bir melûf ve mütedavil (kelime)” olarak açıklanmıştır.

Zehhar ne demek?

(ﺯﺧّﺎﺭ) sıf. (Ar. zeḫr – zuḫūr “kabarmak, taşmak” zeḫḫār’dan) (Deniz için) Coşkulu, dalgalı: Ne kadar uzun zamandır tefekkürde değildi / Bahr-ı zehhâr-ı hayal ebr-i güher-pâş- ı zamîr (Nâbî).

Zühd ne demek din?

Zühd kavramı, söz ve davranışta tutarlılığı sağlamak açısından tasavvuf kültüründeki en önemli kavramlardan biridir. Zühd, Allah’tan başka her şeyi kalpten çıkarmak ve O’ndan başka hiçbir varlığa hak ettiğinden fazla önem vermemek anlamına gelir. Ne varlığına sevinir; ne de yokluğuna üzülür.

Zahid Kürt ismi mi?

Zahit ismi Arapça kökenli olup, “dünya malına değer vermemek”, “zühd hayatı yaşamak” ve “manevi hayata yönelmek” anlamlarına gelir. İslam kültüründe zühd, dünya zevklerinden ve mallarından uzak durup daha manevi ve dinî bir hayatı tercih etme durumunu ifade eder.

Pişmaniye Farsça ne demek?

Pitmaniye dilimize “yün” anlamına gelen Farsça pashm kelimesinden girmiştir. Aynı kökten gelen paşmina ise yünlü şey anlamına gelir. Pismaniye’nin şekline baktığınızda, neden bu ismin verildiği açıkça anlaşılıyor.

Zaher Arapça ne demek?

Ẓāhir veya Zaher (Arapça: ظاهر‎), bazı tefsirlerde (Kur’an tefsirlerinde) dışsal ve apaçık olan için kullanılan Arapça bir terimdir. Arapça bir terimdir.

Zülfü yâr ne demek?

[1] Güçlü ve saygın kimseleri veya büyük yöneticileri söylediği bir sözle veya yaptığı bir hareketle aşağılamak veya gücendirmek.

Zede ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi [1] dövdü, vurdu. [2] vurdu, dövdü. [3] Bununla karşılaştı ve bağımlısı oldu.

Zic ne demek Osmanlıca?

Zîc kelimesi Arapçaya Farsçadan gelmiştir. Farsçada “iplik, tel, şerit” ve geometride özellikle “kiriş” anlamına gelir. Arapçada “inşaatçının ipi” ve anlamının bir uzantısı olarak “bir kumaşın eğriliğini düzelten bir dizi paralel iplik” anlamına gelir.

Zebak ne demek?

Zîbakî – Zeybakî (ﺯﻳﺒﻘﻰ) sıf. (-ı izafi ekiyle) Cıvayı ifade eder.

Zevahir ne demek Osmanlıca?

Arapça kökenli olan “ظاهر” (zāhir) kelimesinden türemiştir. “Zāhir” kelimesi Arapçada “açık, görünür, belirgin” anlamına gelir ve kökeninde dışsal bir ifade vardır. Anlamı: “Zevahir” kelimesi açık, görünür ve belirgin olan şeyleri ifade etmek için kullanılır.

Zehebe ne demek?

Zehebin (ﺫﻫﺒﻴﻦ) sıf. (Farsça -ín ekiyle) Altından yapılmış.

Azdehar ne demek?

AJDEĞER: Ejderha, Pontus Latincesinde Azdehar’dır.

Zahid anlami nedir?

Zahid ismi genel olarak “dünya zevklerinden uzak durup Allah’a yönelen” anlamına gelir. Bu isim genellikle erkek çocuklarına verilir ve Allah’a yönelip dünya zevklerinden uzak duran bir kişiliği temsil eder.

Zahit kimdir?

Abdullahağazade Zahid Efendi veya Zahit Pekindağ (1866–1930), Türk siyasetçiydi. 1918-1922 yılları arasında Bayburt Belediye Başkanı ve Erzurum Kongresi üyesiydi.

Zahid insan nedir?

Zâhid, dinin gereklerini pratik anlamda yerine getirmeye çalışan kişidir.

Zahitler nedir?

Zühd kelimesi Arapça kökenlidir ve “bir şeye olan meylini terk etmek” anlamına gelir. Zahid bu kelimeden türemiş bir kelimedir ve “zühd sahibi kişi” anlamına gelir. Bu dünyada zorunlu ibadetlerin yanı sıra, Allah rızası için belirli helal yiyeceklerden uzak durma yeteneğine sahip olan kişiler için kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir