Akçaabat’ın eski ismi nedir?
Akçaabat’ın 4. yüzyılda önemli bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Şehrin bilinen en eski adı, Yunancada “çınar ağacı” anlamına gelen “Platana”dır. Bızhışkyan (1817) seyahatnamesinde şehrin ismi hakkında şu ifadeleri kullanmıştır: “Platana, Yoros Körfezi’nde altı mil uzaklıkta bir şehirdir.
Trabzon Akçaabat Türk mü?
Akçaabat, 1461 yılında Türk yönetimine girdiği tarihten, 1916 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Rusların işgaline kadar geçen 455 yıl boyunca hiçbir şekilde işgal edilmemiştir. 1810 yılındaki Ramazan ayının kent tarihinde özel bir yeri vardır.
Trabzon Akçaabat hangi Türk boyu?
Güvenç Abdal Tekkesi’nden Çepni Türklerinin yerleşim yerlerini tespit ettiğimiz Trabzon Akçaabat ve Çarşıbaşı ilçelerindeki bazı köyler; Akçaabat/Adacık, Akçaabat/Eskiköy, Akçaabat/Gökçekaya, Akçaabat/Karpınar, Akçaabat/Akçakale Akçaabat/Mersin Akçaabat/Sarıca Akçaabat/Taşlıca Akçaabat/Üzümlü Akçaabat/Adacık ıbaşı/Çallı…
Akçaabatlılar Rum mu?
Bu 32 yerleşim yerinin 8’inde Rumlar, Ermeniler ve Müslümanlar birlikte yaşıyor. Geri kalanında ise Rumlar ve Müslümanlar birlikte yaşıyor.
Akçaabat’ın anlamı nedir?
“Akçaabat” ismine gelince; rivayete göre ilçenin adı etimolojik olarak farklılaştırılmış ve “Akça’dan çıkan yer, zengin yer” anlamına gelen “Akçaabat” ismi verilmiştir.
Akçaabat’ta Alevi var mı?
Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.
Trabzonlular Laz mı rum mu?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Laz Türk mü?
Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar.
Trabzonlular Türk müdür?
Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir. 1923’te Yunanistan ve Türkiye arasındaki “nüfus mübadelesi” ile Rum nüfus bölgeye gönderilmiştir. Bazıları Müslüman olmuş, ancak zamanla Türk olmuşlardır.
Trabzonluların kökeni nedir?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Trabzon hangi soydan?
Fatih Sultan Mehmed zamanında, Oğuzların Avşar boyuna mensup Karamanoğulları’ndan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Akçaabat neyi ile meşhur?
Akçaabat’ı tek başına meşhur eden bu nefis köfte. Akçaabat köftesi, iş ve ev kokan bu harika lezzet. Lezzetinin sırrının eklenen sarımsakta olduğunu söylerler. Ama asıl sır, endüstrileşmiş dünyamızda makineler her şeyi yapıyor ama Akçaabat Köfesi el yapımı lezzetlerle ustalar tarafından yapılıyor.
Trabzon Sürmene Rum mu?
Böylece Trabzon yöresindeki Sürmene’de yerli halk kısa sürede Hıristiyanlığa geçmiş ve sonraki yıllarda Rum adı verilen Hıristiyan topluluğunu oluşturmuşlardır.
Rumlar Trabzon’u ne zaman terk etti?
Osmanlı-Rus Savaşı Mart 1916’da başlar. Doğu Karadeniz bölgesindeki Müslümanlar Karadeniz’e kaçarlar. 16 Ağustos 1916’da Ruslar Trabzon’a girer. Türk hükümeti zayıftır, Trabzon valiliğini Yunanlılara bırakır ve kaçar.
Trabzon Akçaabat laz mı?
Hayır değiller. Gerçek Lazlar Rize’nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde ve Artvin’in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşarlar. Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır.
Akçaabat Adacık Alevi mi?
Akçaabat/Adacık, Akçaabat/Eskiköy, Akçaabat/Gökçekaya, Akçaabat/Karpınar, Çarşıbaşı/Taşlıtepe köylerinin nüfusunun tamamını/büyük çoğunluğunu Aleviler oluşturmaktadır.
Akçaabat sebat ne demek?
Akçaabat Sebatspor, 1923 yılında kurulan ve Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunan eski bir Türk futbol kulübüdür.
Akçaabat neyi ile meşhur?
Akçaabat’ı tek başına meşhur eden bu nefis köfte. Akçaabat köftesi, iş ve ev kokan bu harika lezzet. Lezzetinin sırrının eklenen sarımsakta olduğunu söylerler. Ama asıl sır, endüstrileşmiş dünyamızda makineler her şeyi yapıyor ama Akçaabat Köfesi el yapımı lezzetlerle ustalar tarafından yapılıyor.
Tavsiyeli Bağlantılar: Kaplamalı Yonca Nedir